Cüzzam Hastalığı Nedir Ve Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Cüzzam, Mycobacterium leprae bakterisinin neden olduğu, yavaş gelişen ve çeşitli organları etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle periferik sinirleri, deriyi, gözleri, solunum yollarını, kemikleri ve testisleri etkiler. Cüzzam, tedavi edilmezse kalıcı sinir hasarına ve organ deformasyonlarına yol açabilir. Erken teşhis ve tedaviyle bu hasarlar önlenebilir. Hastalık, genellikle ciltte şişlik, yara, kas erimesi ve şekil bozukluklarına neden olur.
Cüzzam, çoğunlukla eller ve ayaklar gibi soğuk bölgelerde uyuşukluk ve hissizlikle başlar. İlerleyen aşamalarda, gözlerde körlük riski, motor sinirlerde zayıflama (örneğin, "pençeli el" veya "ayak düşmesi") ve otonom sinir hasarı gibi ciddi belirtiler gelişebilir. Cüzzamın bulaşma yolu, tedavi edilmeyen hastalarla uzun süreli ve yakın temasla burundan ve ağızdan çıkan damlacıklarla gerçekleşir. Hastalık, kuluçka döneminde 9 aydan 20 yıla kadar uzayabilir.
Cüzzam hastalığının türleri arasında tüberküloid lepra, borderline lepra ve lepromatöz lepra bulunur. Tüberküloid lepra, sinirlerde ağrı ve kalınlaşma ile sınırlıyken, lepromatöz lepra, daha yaygın ve şiddetli belirtiler gösterir. Her iki durumda da ciltte lezyonlar ve deformasyonlar görülür. Cüzzamın teşhisi, genellikle deri biyopsisi ve sinir testi gibi laboratuvar yöntemleriyle yapılır.
Cüzzam tedavisinde antibiyotik kombinasyonları kullanılır ve hastalığın yayılmasını engeller. Ancak, oluşmuş sinir hasarını geri döndürmek mümkün değildir. Tedaviye erken başlamak, hastalığın ilerlemesini ve başkalarına bulaşmasını engeller. Dünya Sağlık Örgütü, cüzzamın eradikasyonuna yönelik çalışmalar yapmaktadır ve hastalığın yayılmasını önlemek için tedaviye erken başlanması gerekmektedir.