Tarihe Adını Altın Harflerle Yazdıran 10 Türk Bilim Kadını

Kadınlar, yüzyıllardır eşitlik ve fırsat hakkı için mücadele ettiler, etmeye devam ediyorlar. Bu mücadeleleriyle sadece kendi haklarını değil, tüm insanlığa da ilham veren pek çok kadın var. Bilim dünyasında, başta Türkiye olmak üzere, dünyaya yön veren Türk bilim kadınları, kendilerine verdikleri emekle önemli başarılar elde ettiler. İşte bilimdeki başarılarıyla tarihe adını yazdıran 10 Türk bilim kadını:

Ayten Aydın (İnşaat Yüksek Mühendisi ve Antropolog)
1930 doğumlu olan Ayten Aydın, İTÜ'den inşaat mühendisliği mezunu olduktan sonra, antropoloji üzerine ikinci bir üniversite eğitimi aldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nde 25 yıl görev yaptı ve “Türkiye Halkının Kültürel Evrimi” adlı kitabını yazdı. Aydın, kültürel antropoloji ve sosyoloji gibi alanlarda önemli araştırmalar yaptı.

Jale İnan (Arkeolog)
Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan, Antik Roma ve Bizans üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Antalya’daki Side kazısının uzun yıllar yöneticiliğini yapmış, yayımladığı eserlerle bu dönemlere ışık tutmuştur. Arkeolojik kazı alanları ve müzelerle ilgili önemli projelerde görev almıştır.

Remziye Hisar (Kimyager)
Remziye Hisar, genç Cumhuriyetin kimya alanındaki öncü bilim insanlarından biriydi. Kimya eğitimi sonrasında, Nobel ödüllü Madam Curie'nin asistanlık teklifini reddederek Türkiye'ye dönmüş ve İTÜ ile İstanbul Üniversitesi'nde önemli çalışmalar yapmıştır. Hisar, fen alanındaki başarılarıyla Türk bilim dünyasında bir ilham kaynağı olmuştur.

Ece Kamar (Bilgisayar Mühendisi)
1983 doğumlu Ece Kamar, Harvard Üniversitesi'nde beyin-makine arayüzleri üzerine yaptığı araştırmalarla dikkat çekmiştir. Microsoft Araştırmaları’nda çalışarak, insan-makine birlikteliğine yönelik politikalar geliştirmiş ve patentler almıştır. Günümüzün en başarılı Türk bilim insanlarından biridir.

Hatice Nüzhet Gökdoğan (Gökbilimci)
1910 doğumlu Hatice Nüzhet Gökdoğan, astronomi alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin ilk kadın profesörü oldu. Gökdoğan, uluslararası gözlem evlerinde görev yaptı ve astronomi alanında önemli katkılarda bulunmuştur.

Dilhan Eryurt (Gökbilimci)
1926 doğumlu Dilhan Eryurt, NASA'da görev yapmış ve Güneş'in parlaklık kaybını kanıtlayarak Apollo Başarı Ödülü'nü kazanmıştır. Eryurt, Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ’de astronomi eğitimi vermiştir ve alanındaki en önemli bilim insanlarından biridir.

Şenel Fatma Boydağ (Fizikçi)
1947 doğumlu Şenel Fatma Boydağ, İTÜ Fizik Bölümü'nden mezun olduktan sonra, plazma fiziği üzerine çalışmalara imza atmıştır. Boydağ, 2007 yılında trajik bir uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. Fizik alanındaki katkılarıyla bilim dünyasında önemli bir yer edinmiştir.

Yasemin Alanay (Genetikçi)
Profesör Yasemin Alanay, çocukluk dönemi genetik hastalıkları üzerine yaptığı araştırmalarla tanınır. Alanay, kemik ve yüz gelişiminden sorumlu iki yeni gen türünü bilim dünyasına kazandırmıştır. Günümüzün önemli Türk genetikçilerindendir.

Aslı Erdoğan (Fizikçi ve Edebiyatçı)
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) çalışan Aslı Erdoğan, fizik alanında önemli çalışmalar yapmış ve doktora aşamasında edebiyata yönelmiştir. Öykü, roman ve deneme alanlarında eserler vererek, edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir.

Halide Edip Adıvar (Edebiyatçı ve Akademisyen)
Halide Edip Adıvar, Türk edebiyatının en güçlü yazarlarından biridir. Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir rol oynamış ve Millî Mücadele dönemi öncülerinden olmuştur. Adıvar, yazar kimliğiyle tanınmış olsa da eğitimci olarak da önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda, Türk kadın hakları için de mücadele etmiştir.

Bu 10 bilim kadını, hem Türkiye’nin hem de dünya çapında önemli başarılara imza atmış ve kendi alanlarında tarihe adını yazdırmıştır. Onlar, her biri kendi alanında gösterdiği azim ve başarı ile kadınların bilim dünyasında güçlü bir yer edinmesinin öncüsü olmuşlardır.

Anasayfa Giriş Yap